Halloweenské kuchtění - Dýně s překvapením

18. října 2016 v 17:57 | Mína La Voisin |  Dílnička

Halloweenské kuchtění - jednoduché recepty

Halloween je skoro za dveřmi a krom dekorací pro potěchu oka každoročně vyrábím i nějaké ty dobrůtky pro potěchu chuťových pohárků. Vždyť - co by byl Halloween bez skladkostí a cukrátek, samozřejmě jak se patří strašidelných? Usmívající se I za starých dob si lidé o Samhainu dávali jako dárečky sladké pečivo, rodiny dokonce pekly koláč nebo bochánek, který se po upečení rozdělil stejným dílem mezi všechny členy rodiny. Cukroví už dávno není součástí prostřených stolů jen o Vánocích. I já dlouho chtěla péct o Halloweenu nějaké zajímavé dobroty, které by nebyly jen klasickými vykrájenými a upečenými tvary. Vzhledem k tomu, že jsme se s mužem přestěhovali a konečně můžeme péci ve velké troubě (dříve jsme mívali jen malou elektrickou, ve které se dala upéct tak jedině zmražená pizza), dali jsme se do Halloweenského pečení. Ale protože nejsem zrovna perfektní cukrářka, chtělo to něco jednoduchého, co zároveň bude vypadat pěkně a samozřejmě i dobře chutnat. Dlouze jsem bloumala různě po internetu a nalezené zahraniční recepty jsem přizpůsobila tomu, co máme rádi u nás doma. Pokud si tedy i vy chcete ukuchtit něco Halloweenského, můžete se u mě inspirovat. Usmívající se



Dýně s překvapením

K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně. Tradice vyřezávání dýní navazuje na starou legendu o opilci Jackovi, který přelstil Ďábla a vyhnul se Peklu. Jenže Jack byl špatným člověkem a tak ho nevzali ani do nebe. Když se chtěl tedy uchýlit po smrti do Pekla - tam, kam za své skutky patřil, vyhnali ho. Dostal alespoň od dobrých duchů vydlabanou tykev, do které mu Ďábel vložil pár žhnoucích uhlíků. Jack si teď touto lucernou svítí na cestu záhrobím a každý rok o Halloweenu přichází na svět a toho, kdo má za oknem vydlabanou dýni, až do rána chrání před zlými silami. Pitvořící se vyřezané obličeje, z nichž se line světlo, mají odhánět démony a proto se dýně vydlabávají. I my si letos, jako vždy, vybereme dýně a vyřežeme do nich zlověstné tváře, které mají zahnat zlo. Ale Halloweenské dýně nemusejí být nutně jen děsivé ksichtíky vyřezané do stěn tykve, mohou být i milým a hlavně chutným zpestřením Halloweenského večera, obzvláště pokud skrývá slaďoučké překvapení Usmívající se

POTŘEBY: Těsto (lze použít jakékoliv těsto na cukroví (např. linecké, my děláme každý rok máslové, cukroví pak chutná jako BeBe sušenky), rozpustná poleva (nebo čokoláda, kterou rozpustíme a dáme do zdobícího sáčku), lentilky (nebo jiné malé čokoládové cukrovinky, max. velké jako lentilky), oranžová poleva

1) Připravíme si těsto (naše máslové je vyrobeno z másla, cukru, vajíček, polohrubé mouky, trochy hladké mouky a kypřícího prášku). Na plech si dáme pečící papír, aby se pečivo nelepilo. Pak těsto rozválíme, aby plát měl tloušťku tak 3, max 4 centimetry. Z těsta vykrajovátkem ve tvaru dýně vykrájíme dýničky. Rozpočítáme si, kolik kusů vykrájíme, na každou jednu celou dýni s překvapením potřebujeme 3 vykrájené dýňové tvary. Do jednoho z těchto tvarů vykrojíme uprostřed "díru". Dejme tomu, že chceme upéct 10 dýní s překvapením - na ně potřebujeme 10 tvarů s dírou uprostřed a 20 tvarů bez díry.




2) Vykrájené tvary upečeme v troubě. Kdy jsou hotové? Těžko říct Smějící se asi jak říkal můj muž, když se mu řeklo, že musí koukat do trouby, aby viděl, že jsou upečené: "Koukám, koukám, ale h**no vidim!" Smějící se Prostě musí zezlátnout, ale ne zhnědnout... Mrkající



3) Teď se dáme do slepování. Rozpustíme polevu v sáčku a ustříhneme malý růžek (nebo rozpustíme čokoládu, dáme ji do sáčku a nebo do zdobičky).
A) Vezmeme díl s dírou. Jeho zadní stranu potřeme polevou.
B1) Natřený díl přitiskneme na jeden celý díl, na jeho přední stranu.
B2) Nyní máme plný a děravý díl nalepený na sobě.
C) Dovnitř dáme tolik lentilek (nebo jiných cukrátek), co se vejde.
D) Děravý díl pomažeme polevou.
E1) Na pomazaný děravý díl přilepíme jeden plný.
E2) Dýnička je slepená Usmívající se

Takto postupně slepíme všechny plné a děravé díly k sobě a každou dýničku při tom naplníme dobrůtkami.



4) Polevu (čokoládu) ve slepovaných dýničkách necháme stuhnout, aby se díly "nerozjížděly". Zatím si připravíme oranžovou polevu - naše je z cukru, citronové šťávy a oranžového potravinářského gelového barviva. Citronová šťáva se smíchá s moučkovým cukrem a směs se šlehá (ideálně ručně a vidličkou) dokud nemá takovou hustotu, jakou chceme. Čím víc cukru se přidá, tím víc bude poleva hustá. Na dýničky je dobré udělat takovou, která se trochu táhne, málo tekutou.


5) Natřeme dýničky na vrchu oranžovou polevou. Já na to používám tlustý štětec na barvu, koupený v OBI Smějící se


6) A je hotovo Usmívající se Polevu na dýničkách necháme stuhnout. Pak je vložíme do papírové zavíratelné krabice, naskládáme je na sebe (mezi každou vrstrvu dýní dáme rozložený ubrousek) a krabici proložíme nakrájeným jablkem, aby dýničky do Halloweenu změkly a daly se fajnově kousat. Dýničkami s překvapením můžete obdarovat dětičky a věnovat jim tak originální home-made verzi drahého Kindervejce nebo si je rozdělit v rodině jako za starých časů. A nebo je prostě schováte před mužským na dno skříně a čekáte až do Halloweenu, než si nějakou dáte, protože kdyby je našel, tak můžu péct znova Smějící se Nutno ale říct, že mi při pečení letošního Halloweenského cukroví moc pomáhal a nakonec úplně sám hlídal troubu a poznal, že jsou dýničky upečené lépe, než já Líbající (a na tuhle pochvalu mi řekl "Jsem dělal na svářečkách. Jsem tam vařil osm měsíců..." Smějící se

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama